Du er ved at skrive et indlæg til hjemmesiden og skal bruge et billede i et bestemt format – men din chef har ikke råd til at give dig en licens til Photoshop. Lyder det bekendt? Her er 7 gratis alternative programmer til billedbehandling, du kan prøve af.
2 programmer til din computer
Paint.net
Paint.NET er tænkt som en gratis afløser for Paint, der i sin tid fulgte med Windows. Programmet er noget simplere end Photoshop, men har mange af de samme funktioner. Det skulle være tilstrækkeligt, hvis man har brug for at udføre lettere billedbehandlingsopgaver. Jeg skrev første gang om Paint.net helt tilbage i 2006, men programmet holdes stadig ved lige.
The Gimp
The GIMP er et open source billedbehandlingsprogram til behandling af bitmap-billeder. Det kan installeres og anvendes på de fleste operativsystemer, herunder Unix, Linux, Windows og Mac OS X. Programmet kan faktisk en hel del, men de få gange, jeg har prøvet det, har jeg dog fundet brugergrænsefladen en anelse klodset.
Men IT-afdelingen vil ikke lade dig installere noget?
Så er det da godt, der findes programmer, der virker i en browser.
Pixlr
Pixlr er en cloud-baseret suite af billedbehandlingsværktøjer, der omfatter flere forskellige redigeringsprogrammer, herunder et decideret billedbehandlingsprogram, et quick-fix program til røde øjne m.v. samt et effekt-program til at lægge filtre, effekter og rammer på fotos. Pixlr fungerer i en browser og fås også til tablets og smart phones.
PicMonkey
PicMonkey er en online billedredigerings-service som kan bruges i en gratis, sponsoreret version eller i en premium version til relativt få penge. Programmet har en nem brugergrænseflade med simple effekter, men kommer nok til kort, hvis man skal bruge lidt mere avancerede funktioner.
Photo Raster
Photo Raster er et relativt avanceret online billedbehandlingsværktøj. Brugergrænsefladen er velkendt, hvis man har arbejdet med Photoshop, og således nem at komme i gang med.
Sumo Paint
Sumo Paint er et online billedbehandlingsprogram, der ligesom Photo Raster har en velkendt brugergrænseflade. Programmet har forholdsvis avancerede funktioner men er rettet mere mod illustration, end egentlig billedbehandling. Sumo Paint fungerer i din browser.
FotoFlexer
FotoFlexer er et flash-baseret billedbehandlingsværktøj, der fungerer i browseren. Det har en nem brugergrænseflade med de mest nødvendige funktioner og et stort udvalg af farvefiltre og effekter. Meget nemt at håndtere for begyndere og også oversat til dansk.
Photopea
Her er Photoshop i din browser. Photopea giver dig en lang række avancerede billedredigeringsværktøjer og understøtter populære formater, såsom PSD (Adobe Photoshop), XCF (GNU Gimp), JPG, PNG, GIF og WebP. Derudover en genkendelig brugergrænseflade, der ligner Photoshop.
Hvis du prøver nogle af disse værktøjer af, hører jeg meget gerne, hvad du mener samt hvilken, der er din favorit. Kender du mon andre værktøjer, der kan føjes til listen?
Skriv et svar